Doğumdan korkuyorum! Bana yardım edin!
Hemen hemen tüm kadınlar doğumdan korkar. Tam olarak ne ile karşılaşacağını bilmemenin neden olduğu korku, acı çekmenin korkusu, bebeğe nasıl bakacağım korkusu, çocuğum kardeşini nasıl karşılayacak korkusu… Korkunun pek çok nedeni vardır. Ancak bazen korku kişinin hayatını allak bullak edecek kadar yoğun olabilir. Hastalar doğumu düşündükçe çarpıntı, endişe, terleme hissedebilir, doğuma yakın uykuları kaçabilir, ağlama nöbetleri, sinirlilik görülebilir. Korkunun kaynağında kişinin akraba veya arkadaş çevresinden dinlediği kötü doğum hikâyeleri, yaşamış olduğu zor bir doğum veya ölü doğum, daha önce yapmış olduğu bir düşük olabilir. Anne sosyal açıdan zor bir dönemden geçiyor olabilir. Eşi ile ayrılık arifesinde olabilir veya bir ebeveynini kaybetmiştir. Kendisini yalnız hissediyordur.
Bilgilenin. Bilgilenmek korkuları azaltır. Neden korktuğunuzu kendinize sorun ve doktorunuzla paylaşın. Kötü doğum hikâyesi anlatanları dinlemeyin, internetten kadın gruplarında paylaşılan olumsuz hikâyeleri okumayın, doktorunuzun önermediği doğum videolarını izlemeyin. Doktorunuzdan sizi bilgilendirmesini isteyin. Doğum sancıları başladıktan sonra yapmanız gerekenleri, doğumun aşamalarının nasıl olduğunu ve her bir aşamada sizi nelerin beklediğini öğrenin.
Pozitif olun. Hastanın doğuma bakış açısı pozitif ise, doğum hakkında bilgili ile ve sosyal açıdan eşi ve yakınları tarafından desteklendiğini hissediyorsa ağrıyı daha az hissedecektir. Doğum esnasındaki ağrıyı azaltmak için pek çok ilaç vardır. Normal doğum esnasında açıklık 3 cm’e ulaştıktan sonra epidural anestezi yapılabilir. Eğer hasta istemez ise veya doğum hızlı ilerliyorsa kuvvetli ağrı kesiciler ile doğum ağrısı rahatlatılabilir. Sezaryen sonrası da farklı gruplardan ağrı kesiciler kullanılarak ağrı rahatlatılabilir. Doğum sırasında hareketli olmak, değişik pozisyonlarda oturmak da ağrıyı rahatlatır. Doğum esnasında yapılan rahatlatıcı masajlar veya dinlenen güzel bir müzik etkili olabilir.
Doğum sırasında bir destekçiniz olsun. Eşiniz, anneniz, kardeşiniz, dula veya ebe…Siz hangisi ile daha rahatsanız o olsun. Ama mutlaka bir destekçiniz olsun. En önemlisi bu destekçi pozitif biri olsun. Çok daha huzurlu bir doğum olacaktır.
Evde bıraktığınız bir küçüğünüz (ağabey veya abla olacak) varsa onu güvendiğiniz birine teslim edin. Kardeşlik ilişkileri nasıl olacak diye endişe etmeyi bırakın. Büyük ihtimalle hem sevgi hem kavga içeren fırtınalı bir ilişkileri olacak. İki çocuk sahibi olmak ( artık tecrübeli bir anne olduğunuzdan) çok daha zor olmayacak. Gereksiz işleri kenara itip gerçekten önemli olanları seçin. İki çocuk çok ama çok güzel bir mutluluk göreceksiniz.
Gebelik boyunca kendinize zaman ayırın, rahatlayın. Ne yapmayı seviyorsanız onu yapın. Spor yapın, kitap okuyun, sinemaya gidin,alışveriş yapın. Doğuma hazırlanmayı zamana yayın. Son ana bırakmayın. Mümkün ise gebe sınıflarına ve eğitimlerine katılın.
Siz doğumdan korkmayın. O sizden korksun!