Gebelikte Beslenme
Gebe olan bir kadının günlük kalori ihtiyacı gebe olmayanlara kıyasla 300 kcal/gün artmıştır. Bu yaklaşık 1,5 bardak süte eşittir. İkiz gebe kadınlarda ise kalori ihtiyacı günde 800 kcal artmıştır.
Normal kiloya sahip bir kadının gebelikte alması gereken ideal kilo 12’dir. İlk 5 ayda 4-5 kilo, daha sonraki her ayda yaklaşık 1-2 kilo alması önerilir. Zayıf hastalarda önerilen kilo alımı 15-18 kg, kilolu hastalarda 6-12 kg, ikiz gebelerde ise 16-24 kilo arasındadır.
Gebelikte iyi pişmiş ızgara et, az yağlı sebze yemekleri, tam tahıllar, pastörize süt ve süt ürünleri, balık, taze sebze ve meyveler ile kuruyemişler dengeli bir şekilde tüketilmelidir. Gebe kadınların günde 3 ana öğün, 3 ara öğün şeklinde öğünlerini düzenlemesi önerilir. Ana öğünleri hasta hafif geçiştirmeli, fazla miktarda yemekten kaçınmalıdır. Ara öğünlerde ise 1 bardak süt veya 1 kâse yoğurt yanında 1 meyve tüketilmelidir. Kilo problemi olan gebeler yağsız süt ve yoğurt tercih edebilir.
Ekmek tam tahıllı, tam buğday veya çavdar tercih edilmeli, hamur işi ve kızartmalardan, şıralı tatlılardan kaçınılmalıdır. Meyve ve ceviz, badem, üzüm gibi kuruyemişler aşırıya kaçmadan düzenli tüketilmelidir. Meyve porsiyonu ideal olarak günde 3 olmalı, kuruyemiş porsiyonu avuç içi büyüklüğünde olmalıdır. Günaşırı yumurta, haftada 2 kez kırmızı et, 1 kez balık yenmelidir. Gıdalar doğal olmalı, salam, sosis, sucuk, kutuda ton balığı, katkılı meyve suları, gazlı içecekler gibi işlenmiş gıdalar tüketilmemelidir. Kahve günde 2 fincan kadar tüketilebilir. Açık çay, ıhlamur, rezene, papatya çayları içilebilir. Adaçayı kasılmaları arttırabilir. Bu nedenle içilmemelidir. Maden suyu minerallerden zengindir. Gebelikte katkısız maden suları tercih edilmelidir.
Diyabeti olan kadınlar diyetisyenlerinin önerdiği diyete uymalı, kronik hipertansiyonu olanlar tuzdan kaçınmalıdır.