Gebelikte Diyabet
Gebelikten önce mevcut olan diyabet
Kadınların %1-3’ünde görülür. Hastanın kan şekeri kontrolü ne kadar iyi giderse gebelik de o kadar iyi gidecektir. Multidisipliner bir yaklaşım gerekir. Hasta doğum doktoru, endokrinolog ve diyetisyen tarafından takip edilmelidir. Eğer hastanın uzun yıllardır diyabeti varsa böbrek, kalp ve retina hasarı olup olmadığı araştırılmalıdır. Eğer organ hasarı varsa gebelik daha riskli gidecektir. Gebelik öncesi şeker kontrolü kötü olan hastaların bebeklerinde kalp, sinir sistemi ve iskelet sistemi anomalileri daha sık görülmektedir. Hasta kan şekeri kontrolü ideal olduğunda gebe kalmalıdır. Bebek büyüdükçe gereken insülin miktarı değişeceğinden gebelik boyunca yakın kan şekeri takibi ve insülin dozu ayarlamaları gereklidir. Bebeğe anomaliler açısından detaylı USG ve fetal ekokardiografi yapılmalıdır. Diyabetik annelerin bebekleri iri veya küçük olabilir. Bebeğin büyümesi açısından da yakın takip gereklidir. Diyabetik annelerde normal doğumda omuz takılması riski ve sezaryen oranı artmıştır. Doğumun hastanın her açıdan takip edilebileceği, doğumunun iyi yönetilebileceği, bebeğin yenidoğan desteği alabileceği bir merkezde olması önerilir. Kan şekeri doğum sonrası doğum öncesi değerlerine döner.
Gebelik diyabeti
Gebelerin %10-17’sinde 24-28 haftalar arasında yapılan glikoz yükleme testi ile gebelik diyabeti tespit edilir. Diyabetik annelerin tespiti ve tedavisi ile bebeğin iri bebek olması, dolayısıyla doğum sırasında yaralanması, bebeğin doğumdan sonra sarılık geliştirmesi ve yenidoğana yatması ihtimali azalır. Glikoz yükleme testinin gebe veya bebeği için hiçbir riski yoktur. Bu testte alınan şeker miktarı 1 kâse sütlaç veya 2 baklavadaki şeker kadardır. Yani günlük hayatta tükettiğimiz bir miktardır. Bilakis eğer gebelik şekeri tespit edilemez ise bebek zarar görebilir.
Gebelik diyabeti tespit edildiğinde hastalara önce diyet ve egzersiz önerilir. Kan şekeri ölçümleri diyete rağmen yüksek seyrediyorsa veya bebek gelişimi önden gidiyorsa insülin başlamak gerekebilir. Eğer doktorunuz insülin önerirse bunu kullanmaktan çekinmeyiniz. Bebeğinize zararı değil, faydası olacaktır.