Medipol

Gebelikte Kanama

İlk 3 ayda görülen kanamalar:

Düşük tehditi: İlk üç ayda görülen lekelenme tarzı kanama kadınların %20’sinde görülür. Genellikle kendini sınırlar ve zararsızdır. Lekelenme tarzı kanamaları olan kadınların genellikle gebelikleri sağlıklı devam eder ancak kanama adet gibi yoğun ise, parça, pıhtı düşürme, ağrı gibi başka belirtiler varsa düşük ihtimali artmıştır.  Düşük tehdidi durumlarında doktorunuz yatak istirahati ve/veya ilişki yasağı getirebilir. Bazı durumlarda progesteron tedavisi önerebilir. Kan uyuşmazlığınız varsa kan uyuşmazlığı için koruyucu iğne yapılmalıdır.

Dış gebelik: Döllenmiş yumurtanın rahim dışında yerleşmesidir. Genellikle tüplerde, daha az sıklıkla ise yumurtalıklar, rahim ağzı, eski sezaryen yerinin içi veya batın içerisinde yerleşir. Adet rötarı ile birlikte, karın, kasık ağrısı ve vajinal kanama şikâyetleri bulunabilir.

Tanı hemen konulamayabilir ve hastaların bir müddet kan sonuçları ve ultrason ile takibi gerekebilir. İlaçla veya cerrahi ile tedavi edilebilir. Zaman zaman ise tedaviye ihtiyaç duymadan geriler ve kaybolur. Dış gebeliğin yerleştiği tüp patladığı taktirde iç kanama olabilir, hasta şoka girebilir ve hayati risk oluşur. Bu durumda hasta şiddetli karın kasık ağrısı ve baygınlık hisseder. Çok hızlı bir şekilde mutlaka hastaneye ulaştırılmalıdır.

Molar gebelik (üzüm gebeliği): Boş bir yumurtanın iki sperm ile döllenmesi sonucu oluşan sağlıksız gebelik üzüm taneciklerine benzeyen bir şekilde gelişir ve rahim içini doldurur. Gebelik testi değerleri çok yüksek olarak tespit edilir. Rahim haftasına göre daha büyüktür. Vajinal kanama, şiddetli bulantı kusama olabilir. Tedavisinde kürtaj yapılır. Bazı hastalarda kemoterapi gerekebilir. 

Ayrıca ilk aylardaki kanamaların sebepleri rahim ağzında polip oluşması, rahim ağzı veya vajinadaki enfeksiyonlar olabilir. Bu durumlar ancak vajinal muayene ile anlaşılır. Gebelik esnasında vajinal muayene yapmanın hasta ve bebek için zararı yoktur.

İkinci ve üçüncü üç aylardaki kanamalar: Bu aylarda olan kanamalar rahim açılması, erken doğum, plasentanın rahim ağzını kapatması, plasenta ayrılması, rahim ağzı ve vajina enfeksiyonları, bebeğin kesesinde ve suyunda enfeksiyon olması gibi sebeplerden kaynaklanabilir. Bu durumların çoğunda tanı koyabilmek için vajinal muayene şarttır. Doktorunuz gerekli gördüğü taktirde istirahat, ilişki yasağı, erken doğum için ilaç tedavileri, antibiyotik tedavileri önerebilir. Kan uyuşmazlığınız varsa kan uyuşmazlığı için koruyucu Anti D immunglobulin (kan uyuşmazlığı iğnesi) gerekebilir.


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis