Medipol

Hafta Hafta Gebelik

Haftalara göre bebeğin gelişimi

Burada verilen haftalar son adet tarihine göre hesaplanmıştır. Unutulmaması gereken her bebeğin farklı hızlarda büyüdüğüdür. Bebeğinizin kilosunun normal olup olmadığı konusunda size en iyi bilgi verebilecek olan kendi doktorunuzdur. Bebeklerin büyüklüklerini değerlendirirken ebeveynlerinin fiziksel özellikleri göz önüne almak gerekir. Minyon yapılı bir anne babanın bebeği ile uzun boylu ve kilolu anne babaların bebeklerin eşit hızda büyümesi beklenmez.

Âdetin orta döneminde bir yumurta üretilir. Bu yumurta sperm ile döllenirse bebek oluşur. Bebeğin ilk haline embryo denir. Oluşan embryo tüplerden rahime doğru ilerler ve yaklaşık 5. günde rahim içerisine ulaşır. Rahime yerleşmesi birkaç gün sürer. Bu sırada bazı hastalarda hafif lekelenme tarzı kanama olabilir. Bu yerleşme kanaması olarak adlandırılır ve normal bir kanamadır. Bazen hastalar bu kanamayı adetle karıştırabilirler.
Adet geciktikten sonraki ilk haftadır. Kan damarları, bebeğin kalbinin ilk şekli, ilkel beyin ve omurga oluşmaya başlar. Bu dönemde bebeğin omurgasının kapanması ve beyin gelişiminin düzgün olması için folik asit almak önemlidir. Adet görecek gibi sancılar olabilir. Bu sancılar normaldir. Düşük riski göstermez.
Kalp atmaya başlar. Ultrasonografi ile hastaların yarısında bebeğin kalp atışları tespit edilebilir. Omuriliği oluşturacak tüp kapanır ve yüzü oluşturacak yapılar oluşmaya başlar. Akciğer, karaciğer, safra kesesi, pankreas, idrar yolları, böbrekleri oluşturacak tomurcuklar ve dalak oluşur. Bebek şimdi yaklaşık yarım santimetredir. Hasta bulantı hissetmeye başlanabilir. Bu dönemde B6 vitamini almak bulantıları baskılayabilir. Süt bezleri büyümeye başlamıştır ve memelerde ağrı olabilir.
Gözler, burun delikleri, kol, bacak tomurcukları, mide oluşmaya başlamıştır. Bebeğin boyu 1 cm’ye yaklaşmıştır. Hastaların tamamında kalp atışı ultrasonografi ile izlenebilir. Hasta bebeğin sağlığını ve yerleşimini teyit etmek için doktora gitmelidir. Gebelikte yapılan rutin kan tahlilleri yapılmalıdır.
Akciğerler, el, ayak parmakları, lenfatik sistem ve genital organlar oluşmaya başlar. Bebek 1 cm’yi geçmiştir. Bulantılar artabilir. Bulantısı olan hastalar az az, sık sık yağsız gıdalar ile beslenmelidir. Hastalar genellikle protein içeren yiyecekler yemek istemez. Ancak protein ağırlıklı beslenmek bulantıları azaltır. Hasta mutlaka bol sıvı almalıdır. Ağızdan hiç sıvı alamayan hastalara serum vermek gerekebilir.
Ultrasonda bebek hareketleri görülebilir. Meme uçları ve kıl folikülleri oluşmaya başlamıştır. Bebek 2 cm’ye yaklaşmıştır.
Gözler, kulaklar, kollar artık iyice oluşmuştur. Bebek 4 cm’dir. Bulantının en yoğun hissedildiği haftadır. Bu haftadan sonra bulantı azalmaya başlayacaktır.
Cinsiyet belirginleşir. El ve ayak parmakları artık daha belirgindir. Bebek 4.5-9 cm arasındadır. Bu haftalarda ense kalınlığı ölçümü yapılarak Down sendrumu riski belirlenir.
Kaslar ve kemikler oluşmaya devam eder. Bebek hareketlidir. Cinsiyet ultrasonografi ile belirlenebilir. Bebeğin ağırlığı 90-100 g, boyu 15-16 cm olmuştur. Bazı anneler bebek hareketlerini hissedebilir. Üçlü veya dörtlü test yapılacaksa bu haftalarda yapılabilir.
Bebek hareketleri anne tarafından hissedilebilir. Saçlar, kaşlar ve kirpikler belirginleşmeye başlar. Organların oluşumu yapı olarak tamamlanmıştır. Ancak fonksiyon olarak gelişim devam etmektedir. Bebek yaklaşık 100-300 g ve 12-17 cm’dir. Üçlü veya dörtlü test yapılacaksa bu haftalarda yapılabilir. Bu haftada detaylı USG ile anatomik tarama yapılır.
Bebeğin akciğer gelişimi devam etmektedir. Ağırlığı 360-600 g ve boyu 17-27 cm civarındadır. 24 haftada doğan bebeklerin yarısı yaşar. Bebek hareketleri artık daha belirgindir.
Akciğerler ve beyin gelişmeye devam etmektedir. Her geçen gün bebeğin yaşama şansı artar. Ağırlığı 650-800 gr, boyu 34-38 cm arasındadır. Bebek hareketleri artık daha kuvvetlidir.
Bebek hızla kilo almaya başlar. Akciğer ve beyin gelişimi devam eder. Ritmik solunum hareketleri başlar. Bebeğin ağırlığı 800-2300 gram arasındadır. Boyu 38-43 cm arasındadır.
Bebeğin tırnakları gelişmiştir. Saçları uzar. Bebek erken doğduğu taktirde yaşam şansı oldukça artmıştır. Bebeğin ağırlığı 2300-3300 g, boyu 43-52 cm arasındadır. 34 haftadan sonra haftalık NST kontrollerine başlanır. Bebek hareketleri günde en az 10 defa olmalıdır.
38 haftadan sonra bebeğin doğumu beklenir. Bebek 2800-3700 gram arasında ve 47- 52 cm arasındadır. 38 haftadan sonra haftada 2 kez NST önerilir. Normal doğum 41. haftaya kadar gerçekleşmezse doğumu suni sancı ile başlatmak gerekebilir. Bebek hareketleri günde en az 10 defa olmalıdır.


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis