Meme Muayenesi ve Mamografi
Hayatı boyunca her 8 kadından biri meme kanseri olacaktır. Meme kanseri kadınlarda ölüm sebepleri arasında akciğer kanserinden sonra ikinci sırada gelmektedir. Erken tanı hayat kurtarır. Bu nedenle meme muayenesi ve mamografi kontrollerinizi düzenli yaptırınız.
Meme kanseri için risk faktörleri: Erken adet görmek, geç menopoza girmek, hiç gebe kalmamış olmak veya ilk gebeliğin 30 yaşından sonra olması, ailede erken yaşta meme veya yumurtalık kanseri olması, emzirmemiş olmak meme kanseri riskini arttırır. Emzirmek, çok sayıda doğum yapmak, düzenli egzersiz yapmak meme kanseri riskini azaltır.
Meme muayenesi
Meme muayenesine tercihen 20, en geç 30 yaşında başlamak gerekir.
Kendi kendine meme muayenesi: Her kadın kendi kendine meme muayenesini öğrenmeli ve her ay adetten sonraki ilk hafta içerisinde düzenli olarak meme kontrollerini yapmalıdır.
Klinik meme muayenesi: Genel cerrah tarafından yapılır. 20-39 yaş arası 3 yılda bir, 40 yaş ve sonrasında yılda bir kez meme muayenesi gerekir.
Mamografi: 40 yaşından sonra 1-2 yılda bir yaptırılır. Gerekli görüldüğü taktirde meme USG ve meme MRI istenebilir.
Pek çok hasta günlük hayatın yoğunluğundan, koşturmacasından ve zamanın çoğunu çocuklarına ayırmak zorunda olduğu için kendini ihmal etmektedir. Unutmayın ki çocuklarınıza bakabilmek için ilk önce sizin sağlıklı olmanız gerekir.