Smear (Rahim ağzı kanser tarama) Testi
Serviks (rahim ağzı) kanseri 45 yaş altındaki kadınlarda en sık rastlanan ikinci kanser türüdür. Vakaların tamamına yakını human papilloma virüs (HPV) adı verilen bir virüsten kaynaklanır. Serviks kanseri gelişmeden yıllar önce servikal hücrelerde değişiklikler başlar. Bu hücresel değişiklikler tedavi edilmediği taktirde bazı hastalarda rahim ağzı kanserine dönüşür.
Bu değişikliklerin, kansere dönüşmeden, erken dönemde tespit edilmesi için servikal smear taraması yapılır. Smear testi alınması kolaydır, hastayı rahatsız edici bir işlem değildir. Jinekolojik muayene esnasında rahim ağzından fırça yardımı ile sürüntü alınır. Sitolojik inceleme için gönderilir. Yaklaşık bir hafta ila 10 gün gün içerisinde sonuç alınır. İdeal zaman hastanın adetten temizlendiği haftadır.
Smear aldırmadan birkaç gün önce cinsel ilişkide bulunulmaması, vajinal duş yapılmaması, fitil kullanılmaması önerilir. Sitoloji sonucunun anormal çıkması (ASCUS, LSIL, HSIL) kanser olduğunuz anlamına gelmez. Sadece daha ileri bir araştırma gerektiğini gösterir. Bazı durumlarda doktorunuz HPV için test yapabilir. Bazı durumlarda ise kolposkopi adı verilen bir yöntemle rahim ağzını büyüterek ve özel boyalarla boyayarak inceleme yapar. Gerekli gördüğü bölgelerden biyopsi alır. Erken tanı ve tedavi ile hastalıklı doku uzaklaştırılır ve kanser gelişmeden hasta anormal hücrelerden kurtulur.
Taramaya 20-30 yaş arasında başlamak ve her iki-üç yılda bir smear almak önerilir. Taramalar normal ise 65 yaşından sonra smear takibi bırakılır.